Spor Salonu Açma Maliyeti 2023 | Fitness Salonu Nasıl Açılır?
İçindekiler
Spor salonu açma maliyeti 2020 yılı için ne kadar, fitness salonu nasıl açılır, gerekli şartlar ve belgeler nelerdir tüm detaylar bu sayfamızda yer alıyor. Her insan hayatının bir döneminde spor salonlarına mutlaka uğrar. Bazen aşırı kilolar nedeniyle bazen de vücuduna iyi bakmak için spor salonları sıklıkla tercih ediliyor. Bazı insanlar için dış görünüş çok önemli olduğu için paralarının çoğunu da bu yönde harcamaya üzülmezler.
Özellikle son 10 yılda spor salonlarının sayısı hızla artarken bu gerekliliği bir iş fırsatına çevirmek isteyen kişiler olabiliyor. Çünkü hayatın her döneminde dış görünüş oldukça önemli bir unsurdur ve insanlar daha iyiye yönelmeyi severler. Ancak spor salonu açmak belli şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Ayrıca müşteri çekebilmek için her yönden yeterli bir salon olması açısından maliyetin de göz önüne alınması gerekiyor.
Spor Salonu Nasıl Açılır?
Sağlıklı yaşam merkezi olarak da isimlendirilen spor salonları son zamanların parlak iş fikirleri arasında yer alıyor. Spor salonları yalnızca spor aletlerinden ibaret bir mekan değildir. Kafeteryası, soyunma odaları, duş alanları ve benzeri birçok alana sahiptir. Bu sebeple spor salonu açmak isteyen kişilerin çok kapsamlı düşünmesi gerekir. Ayrıca her ayrıntıyla ayrı ayrı ilgilenip en doğrusunu yapması gerekir.
Spor salonunun nasıl açılacağı ile ilgili izlenecek sıralama şöyledir;
- Maliyet planlaması
- Hedef kitlesi tercihi
- Nasıl para kazanılacak
- Üyelik ücretleri bilgisi
- Kar elde etme oranı
- İşletmenin ismi
- Gerekli belgelerin temini
- Vergi kaydı oluşturmak
- İşletmeye özel banka hesabı
- İşletme muhasebesi
- Sorumluluk muafiyeti
- Mesleki sertifika belgesi
- İşletme sigortası
- İşletme tanıtımı
- Deneyimli çalışan alımı
- Alet temini
- Salon dizaynı
Spor salonu açabilmek için tüm bu listeyi baştan sona kadar tamamlamak gerekmektedir. Deneyimsiz kişilerin bu işte başarılı olmuş işletme sahipleri ile görüşmesi daha doğru olacaktır.
Spor Salonu Açarken Gerekli Belgeler Şartlar
Eğer büyük ve süreklilik kazanacak bir iş fikri olarak bakılıyorsa kesinlikle işletmeye tüzel kişilik oluşturmak gerekecektir. Bu durumda herhangi bir sorunda şahsen işletme sahibi sorumlu tutulmayacaktır. Gerekli belgelerin temini için bu konuda bilgili kişiler ile iletişime geçilebilir. Özellikle avukatlar ve mali müşavirler yardımcı olabilecek en iyi kişilerdir. İstenilen belgeler bölge ya da şehre göre değişse de genellikle aşağıdaki şekilde olacaktır;
- Spor salonunun ismi, nerede kurulacağı ve vereceği hizmetler hakkında bilgi veren bir dilekçe
- İşletme sahibinin kimlik örneği
- İşletme sahibinin adli sicil kaydı
- İşletmeye vekil olacak kişi varsa noter tasdikli en az 1 yıllık mesul müdürlük sözleşmesi
- İkametgah bilgileri
- 3 tane vesikalık fotoğraf
- Salonda çalışacak eğitmenlerin sözleşmesi ve bu sözleşmenin federasyon veya il müdürlüğünden tasdikli sureti
- Esnaf ve Sanatkarlar Odasına kayıt belgesi
- Ticaret Odasına kayıt belgesi
- Salonun mimar onaylı 1/100 ölçekli vaziyet planı
- İtfaiye Raporu
- İş yeri açma izin belgesi
- Vergi levhası fotokopisi
- Sağlık müdürlüğü raporu
- Kira Kontratı
- Kira değilse tapu fotokopisi
- İşletme ile ilgili doktor veya sağlık memuru hakkında gerekli bilgiler
Bu belgeler bölgeden bölgeye farklılık gösterebilir. Bu yüzden belediye ile görüştükten sonra belge teminine başlamak en doğrusu olacaktır. Spor salonu açmak isteyenlerin merak ettiği bir diğer nokta ise gerekli şartların ne olduğudur. Spor salonu açmak için şartlar şöyledir;
- Salonun yerden yüksekliği en az 2.40 metre olmalı
- Soyunma odalarının 8 metrekareden küçük olmaması gerekiyor. Eğer işletme hem bayanlara hem erkeklere hizmet veriyorsa iki tane şartları taşıyan soyunma odası olmalı
- Salonun yoğun olduğu zamanlarda sağlık çalışanlarının salonda bulunması gerekiyor
- Klima sistemi ya da en az iki havalandırma
- Yeterli soyunma dolabı ve askılık
- Yeterli aydınlatma
- Soyunma odasının sıcaklığı (18 derece)
- En az iki duş ve en az bir tuvalet
- En az bir dinlenme salonu (15 metrekareden az olmayacak şekilde)
- Müracaat bölümü
- Salonun zeminin uygun maddeler ile kaplanmış olması
- Duşlarda sıcak su bulunmalı
- Spor aletlerinin güvenliğe uygun şekilde dizayn edilmesi
- Oluşacak gürültü için gerekli önlemlerin alınması
Bu şartlara uyduktan sonra gerekli belgelerin temini için harekete geçmek gerekiyor. Aksi halde ruhsat alınamaz.
Spor Salonu Açma Maliyeti 2020
Spor salonu açmak isteyenlerin öncelikle merak ettiği maliyet konusudur. Eğer mütevazi bir işletme ile işe başlamak istenirse 200.000 TL ile 500.000 TL arası bir fiyat yeterli olacaktır. Ancak her haliyle donanımlı bir salonun maliyeti bir milyon liraya denk gelebilir. Bazıları bu işe girerken kurulu bir salon ile işe başlamak isterler. Çünkü hem daha kolay olur hem de ikinci el aletlerle daha uygun fiyata gelir. Ancak müşteriler kullanılmış aletleri tercih etmeyebilir çünkü bozulmalar meydana gelmiş olabilir.
İşe en başından başlamak isteyenlerin ise her ayrıntıyı iyi düşünmesi gerekecektir. Gerek alet alırken olsun gerek mekan seçimi olsun tüm seçenekleri değerlendirmesi gerekmektedir. Böylelikle tüm seçenekler arasından hem en uygun hem de en kaliteli ürün tercihi yapılabilir. Çünkü bir işletme sahibi olmak göründüğü kadar kolay bir iş değildir. Para konusunda oldukça sıkıntı çekecek olanlar için bayilik seçeneği de mevcut olmaktadır. Çok kazanç sağlanmasa da sıfır risk ile başlanacaktır.
İşletme faaliyetine başladıktan sonra ise sürekli olarak giderler olacaktır. Eğitmenlerin maaşları, sağlık personellerinin maaşları, kira, elektrik su giderleri, bakım masrafları ve benzeri birçok gideri her ay düzenli olarak ödemek gerekecektir. Bu sebeple başta iş kazanılacak gibi duran bu işletmenin birçok giderini de göz ardı etmemek gerekir. Düzenli iş planı ve akılcı çözümlerle hem gideri hem geliri iyi yönetmek gerekir.
Spor Salonu Açmak Karlı Bir İş Mi?
İşletme sahibinin yönetime bağlı olarak değişen bir konu da karlı olup olmamasıdır. Çünkü işletme sahibi ne kadar iyi yönetirse o kadar kar elde edebilecektir. Öncelikle üyelik ücretleri hakkında akıllıca bir seçim yapılmalıdır. Yakınlarda başka spor salonları da bulunuyorsa onlara rakip olacak bir fiyat ancak işletmeyi de zora sokmayacak şekilde düzenlenmelidir.
Ayrıca salonun çok çeşitli olması da müşteri artıracak bir unsurdur. Değişik spor dallarında eğitici derslerin ve yeterli düzeyde eğitmen desteği ile çeşitli alanlarla ilgilenen müşteri kazanmak kolaylaşacaktır. Aynı zamanda değişik eğitim dersleri de verilebilir. Örneğin sağlıklı beslenme ile ilgili ya da belli hastalığa sahip kişilerin nasıl spor yapacağı ile ilgili dersler müşteri çekecek bir unsurdur.
Tüm bunların yanı sıra spor salonu ek iş imkanı olabilecek bir alandır. Takviye içecek ve yiyecek satışı yapılabilir. Ancak bakanlık denetiminde olacağı için dikkat edilmelidir. Ayrıca termal kıyafet satışı yaparak da bütçeye destek sağlanabilir. Çünkü son zamanlarda termal tayt, termal eşofman satışları oldukça artmaya başladı. Böylelikle ayrı bir gelir sağlanmış olacaktır.
İster mütevazi bir salon olsun ister tam donanımlı olsun işletmenin yeterli düzeyde tanıtılması çok önemlidir. Çünkü ne kadar tanıtım o kadar güvence ve müşteri demektir. Sosyal medya hesaplarından, reklam afişleri gibi seçeneklerden müşteri çekmek mümkündür. Aynı zamanda müşteri memnuniyeti sağlayarak hem müşteri kaybedilmemiş olur hem de müşteri aracılığıyla tanıtım sağlanmış olur.
Eğer tüm gerekli belgeler doğru şekilde düzenlenir, şarlar yerine getirilirse kar elde edilmeyecek bir durum yoktur. Öncelikle işletme doğru strateji ile açılsın sonrasında müşteri kazanarak kar elde edilebilir. Çünkü son zamanlarda spor salonu oldukça popülerdir ve müşterisi azımsanmayacak kadar çoktur.