SRC Belgesi Nedir, Ne İşe Yarar, Nasıl Alınır 2023
İçindekiler
SRC belgesi nedir, ne işe yarar, SRC nasıl alınır konularında bu sayfamızdan bilgi alabilirsiniz. Ticari araç sahibi olanların, yolcu taşıma işi yapanların alması gerekli olan SRC belgesi, için ön koşul ehliyet sahibi olunmasıdır. Ehliyeti olmayan kişilerin SRC belgesi alması mümkün değildir. SRC belgesi karayolu taşıma kanununa göre yük ve yolcu taşıyanların alması gereken bir belge olup, ülkeler arasında kodları farklı anılmaktadır. Ülkemizde SRC belgesinin ABD’ndeki karşılığı CDL olarak geçmektedir.
SRC Belgesi Nedir?
4925 sayılı karayolu taşıma kanununa göre düzenlenmiş olan karayolu taşımacılığının yük ve yolcu taşıması yapan araç sahiplerinin alması gereken mesleki yeterlilik belgesine SRC Belgesi denilmektedir. Karayolu taşıma yönetmeliği, yolcu, yük ve kargo taşıyan araçları ticari araç olarak adlandırmaktadır.
Ticari araçları kullanan sürücülerde, sürücü belgesi, psikoteknik rapor ve SRC belgesi (mesleki yeterlilik belgesi) bulunması gerekmektedir. Bu belgelerin eksikliği halinde sürücüler cezai işlem ile karşılaşmaktadır. Bu durum dünya genelinde her ülkede aynı olup, ticari araç kullananların bu belgeleri olmak zorundadır.
SRC Belgesi Olanlar Hangi Araçları Kullanabilmektedir?
SRC belgesi sahibi olan şoförler, minibüs, kamyon, kamyonet, otobüs, çekici ve panelvan gibi araçları kullanabilmektedir. Bu araçlar ile yük, kargo ve yolcu taşımacılığı yapılması halinde SRC belgesi zorunlu olmaktadır.
SRC Belgesi Çeşitleri Nelerdir?
SRC belgesi Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından verilmekte olup, 5 çeşit SRC belgesi bulunmaktadır.
SRC 1 Belgesi: Uluslararası taşımacılık yapan şoförlere verilen yeterlilik belgesidir. Bu belgeyi almak isteyen şoförler 32 saat eğitime tabi tutulmaktadır. Daha önceden bu belgeyi alabilmek için en az lise mezunu olmak gerekmekteydi. Ancak yapılan yeni düzenleme ile bu şart ilkokul mezunu olan sürücülerinde SRC 1 belgesi alabilmelerine olanak sağlamaktadır.
SRC 2 Belgesi: Ülke içinde taşımacılık yapmak isteyen şoförlerin alması gereken yeterlilik belgesidir. SRC 1 belgesi olan şoförlerin SRC 2 belgesi almasına gerek yoktur. Çünkü SRC 1 belgesi SRC 2 belgesini de kapsamaktadır. Taksi şoförleri, dolmuş şoförleri, servis şoförleri ve şehir içi ya da şehirlerarası otobüs kullanan şoförlerin alması gereken bir belgedir.
SRC 3 Belgesi: Uluslararası kargo ve eşya taşımacılığı yapan şoförlerin alması gereken yeterlilik belgesidir. TIR, kamyon ve çekici gibi araçlar ile birlikte pikap, panelvan ve kamyonet gibi araç kullanıcıları SRC 3 belgesini almak zorundadır. SRC 3 belgesini alabilmek için 19 yaşından gün almak ve 66 yaşından da büyük olmamak koşulu ile şoförler belge sahibi olabilmektedir.
SRC 4 Belgesi: Ülke sınırlarında eşya taşımak isteyen ve yurt dışına çıkmayan şoförleri alması gereken yeterlilik belgesidir. Bu belgeyi almak isteyen şoförlere 28 saat eğitim verilmektedir. Şoför 19 yaşından gün alması ve sınavdan başarılı olması halinde bu belgeyi almaya hak kazanmaktadır.
SRC 5 Belgesi: Tehlikeli madde ve mal taşımacılığı yapan şoförlerin akması gereken yeterlilik belgesidir. Bu belgeyi almak isteyen şoförler 19 saatlik bir temel eğitime tabi tutulmaktadır. Tanker taşımacılığında bu eğitim süresi 13 saat, patlayıcı madde ve radyoaktif madde taşımacılığında ise 8 saat olarak belirlenmiştir. Sürücü SRC 5 belgesi alabilmesi için 19 yaşından gün almış olması gerekmektedir.
Tüm belgeleri alan sürücülerin, bunların yanında psikoteknik raporu almaları da gerekmektedir.
SRC Belgesi Almak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
SRC belgesi almak isteyen sürücülerin hazırlaması gereken evrakları yetkili kurumlara kayıt aşamasında sunmaları gerekmektedir Bu evrakları sıralayacak olursak
- Kimlik fotokopisi
- Ehliyet fotokopisi
- Son 6 ay içinde çekilmiş 2 adet vesikalık fotoğraf
- Diploma fotokopisi olarak sıralamak mümkündür.
SRC belgesi almak isteyen sürücüler Milli Eğitim Bakanlığı’nın yetkilendirdiği sürücü kurslarına hazırladıkları başvuru evrakları ile müracaat edebilmektedir. Bu yetkili kurumlarda eğitim alan sürücüler sınava girip başarılı oldukları takdirde istedikleri türdeki SRC belgesini almaktadırlar.