Taksi Plakası Nasıl Alınır? 2023
İçindekiler
Taksi plakası nasıl alınır, nereden alınır, gerekli belgeler nelerdir şeklinde merak edilenler bu sayfamızda. Ticari taksi plakası alabilmek için tercih edebileceğiniz iki yol vardır. Bunlardan biri kendiniz işletmek üzere taksi plakası almak ya da kiralayarak gelir elde etmek. Birçok yatırım planından daha avantajlı olan taksi plakası aylık getiri anlamında oldukça mantıklı bir yatırım aracıdır. Taksi plakası sıfır ya da devir olarak alınmaktadır. Ticari taksi plakası sıfır alınması için büyük şehir belediyesi toplu ulaşım hizmetleri müdürlüğüne başvuru yapmak gereklidir.
Taksi Plakası İlk Kez Alınması Halinde
Ticari taksi plakasını çeşitli sebeplerle devredenler mevcuttur. Fakat alınacak plaka sıfır ise öncelikle toplu ulaşım hizmetleri müdürlüğüne giderek gerekli belgeleri tamamlamanız gereklidir. Bunlar;
- Toplu ulaşım hizmetlerinden alınacak başvuru formu
- Vekil aracılığı ile olması halinde özel yazı ile
- Motorlu araç tescil ve trafik belgesi aslı
- Adli sicil kaydı
- Meslek odası kaydı
- Şoförlük mesleğinin geçim kaynağı olduğuna ilişkin 1 yıllık beyanname
- En az b sınıfı sürücü belgesi
- İkametgah
- Nüfus cüzdan sureti
Bu belgeler ile ticari taksi plakası başvurusu yapılabilir. Fakat son yıllarda artan ticari taksi yoğunluğu sebebi ile sıfır plaka verilmiyor. Bu nedenle mevcut satılık taksi plakasını devir yolu ile satın alabilirsiniz.
Devren Taksi Plakası Almak İçin
Devir yoluyla taksi plakası almak için sıfır plaka şartlarında istenen belgelere sahip olunması gerekir. Ek olarak gerekli belgeler; ticari plaka satılma işleminde artık yıllık çalışma ruhsatı iptali yapılır ve yeni ruhsat alan kişi 30 gün içinde toplu ulaşım hizmetleri müdürlüğünden çalışma ruhsatı almalıdır. Devredilen araç plaka sahibi adına düzenlenmiş ruhsatın noter onaylı fotokopisi, taşımacı vefatı durumunda varislerin 3 aylık sürede durumu toplu ulaşım hizmetleri müdürlüğüne bildirmeleri gerekli olan diğer işlemlerdir.
Taksi Plakası Kiralama İşleminde Tarafların Sorumlulukları
Taksi plakası kiralanırken hukuki bir sözleşme yapılmalıdır. Sözleşmenin geçerliliği adına noter onaylı olması önem arz eder. Normal şartlarda araç sahibi adına gelen; vergi, trafik cezası, trafik kaskosu, bakım, trafik cezası gibi giderler ruhsat sahibine aittir. Fakat sözleşme yükümlülüklerinde taraflar arasında belirlenebilir. Bu durumda; tüm giderleri üstlenmek koşulu ile vardiyalı şoför çalıştırabilir, günlük bedel ve sigorta olarak anlaşabilirsiniz. Diğer bir kiralama yöntemi ise galeri, rent a car ya da bireysel kiralayarak tüm masrafları kiraya verdiğiniz yerden karşılanması üzerine net kira bedeli alabilirsiniz.
Ticari Taksi Plakası Talepleri Artış Gösteriyor
Ticari taksi plakası alımları konusunda geçmiş döneme kıyasla düşüşler mevcut. 2005 yılı taksi plaka ücretleri 2015 yılında 5 kat artış yaşamıştır. Aynı zamanda getirilen şartlar arasında şoförlüğü mesleki olarak geçim kaynağı halinde seçme şartı ile ticari yatırım olarak tercih eden kişi ve kurumların önünü bıçak gibi kesmiştir.
Sadece İstanbul’da bulunan 18.000 ticari taksi, Türkiye genelinde daha fazla artmış ve taksi plakası sıfır olarak verilmemeye başlanmıştır. Mazot artışlarındaki ciddi yükseliş ticari taksi getirisini düşürmüştür. Bunun yanı sıra uber, moto taksi, k1 belgesine sahip taşımacılık yöntemleri, internet uygulamaları ile taşımacılık yapan korsan taksiler ile ticari taksi müşterisinde düşüş yaşanmaktadır.
Gelir azaldıkça plaka fiyatlarında düşüş yaşanmaktadır. ÖTV ve KDV ödemeleri ile taksi plaka sahiplerinin gelirleri daha da düşmektedir. Bu nedenle taksi plakalarının değer kaybetmesi ve mesleğin çalışma hayatını olumsuzluğa sürüklememesi adına üzerinde çalışılan yöntemlerde düzenlemelere gidilmesi şart. Her ne olursa olsun, ticari taksi plakası 5 kat artış oranı ile bu olumsuzluklar taksicileri teğet geçiyor. Son olarak satılık taksi plakalarını inceleyebileceğiniz resmi bir kanal istiyorsanız buraya tıklayabilirsiniz.
İyi günler ben vanda ticari araç plakası almak istiyorum belediyeden istenen bütün evrakları hazırladım sadece 2002 yılında adli sicil arşiv kaydım çıkıyor onun içinde memnun hakların geri iadesi yazısını adliyeden aldım belediye yine kabul etmedi bu bana engelmidir