Usta Öğreticiler Ne Kadar Maaş Alıyor 2023

usta öğretici maaşları

Eğitim her geçen gün kendini yenileyen ve geliştiren bir alandır. Eskiden eğitim sadece okul hayatı ile yani zorunlu eğitim ile sınırlı iken bugün okul yaşamını tamamlamış yetişkin bireyler de farklı konularda eğitim almak istemektedir. Hatta bazı durumlarda bu kişiler eğitici rolü üstlenmekte ve eğitim vermektedirler. Bu bağlamda açılan kurslarda çalışan eğitmenlere usta öğretici adı verilir. Usta öğreticileri, zorunlu eğitim dönemindeki öğretmenler gibi düşünmek mümkündür.

Zorunlu eğitimdeki öğretmenin adı bu kurslarda usta öğreticidir. Zorunlu eğitim hizmet kurumu olan okullardaki öğretmenlerin 4 yıllık lisans mezunu olma şartı varken usta öğreticilerde bu şart aranmaz. Hatta bazı durumlarda ilköğretim mezunu olmak dahi usta öğretici olmak için yeterlidir.

Usta Öğretici Maaşları 2020

Usta öğreticiler kadrolu veya sözleşmeli olarak çalışabilirler. Kadrolu çalışanlar genellikle aylık maaş alırken sözleşmeli çalışanlar, çalıştıkları saat üzerinden ücret alırlar. Sözleşmeli çalışanın eğitim verdiği saat ne kadar fazla ise aldığı ücret o kadar katlanır. Kadrolu çalışan usta öğretici ise aylık maaş alır.

Milli Eğitim Bakanlığı, her sene usta öğreticilerin vereceği ders başına belli bir ders ücreti belirlemektedir. Usta öğretici; Milli Eğitim Bakanlığı’nın belirlediği saat başı ücret ile verdiği ders saatini çarparak elde edeceği kazancı hesaplayabilir. Usta öğreticiler haftalık 40 saati aşan zaman dilimlerinde ders verme hakkına sahiptir.

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak çalışan 20.000’den fazla usta öğretici vardır. Bu usta öğreticilerin sigorta gün sayısı; son bir ay içerisinde girdikleri derslerin toplamının 7.5’a bölünmüş halidir. Kadrolu çalışan usta öğreticilerin aldıkları maaş, sigortaları ile aynı zamanda ödenmektedir. Özel sektörde çalışan kişilerin maaş durumları farklı olabilir. Bu işe başlarken yapılan sözleşmeye göre değişiklik gösterir. Tecrübe özel sektörde usta öğretici olmak için önemli bir kriterdir. Genel olarak bir maaş bilgisi verecek olursak;

Kadrolu usta öğretici maaşları: En düşük 3.500 TL

Sözleşmeli usta öğretici maaşları: En düşük 3.000 TL

Özel sektör usta öğretici maaşları: En düşük 2.500 TL

Usta Öğretici Nasıl Olunur?

Usta öğretici olmak için; usta öğreticilik belgesine sahip olmak gerekir. Usta öğreticilik belgesi Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanmış mesleki eğitim merkezleri aracılığıyla verilir. Halk Eğitim Merkezleri, ülkenin her ilinde vardır ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanmış eğitimler verir. Bu nedenle usta öğretici olmak isteyen kişilerin ilk başvuracağı adres bulundukları ildeki Halk Eğitim Merkezleri olabilir. Halk Eğitim Merkezleri dışında İSMEK, BUMEK, KOMEG gibi Milli Eğitim Onaylı eğitim veren kurumlardan da faydalanılabilir. Özellikle İSMEK; İstanbul ilinde hizmet veren bu konudaki en büyük eğitim kurumudur ve tamamen ücretsizdir.

Usta Öğretici Belgesi Alma

Usta öğretici olabilmek için gerekli şartları sağlamak ve başvuruda bulunmak gerekir. Başvuruların yeterli sayıya ulaşılması sonucunda ilgili kurs açılır. Bu kurslarda 40 saatlik eğitim verilir. 40 saatlik eğitimi başarı ile tamamlayan kişiler usta öğreticilik belgesi alır. Usta öğreticilik kurslarının belli bir açılış tarihi bulunmamaktadır. Alınan talebe göre ilgili merkezlerde usta öğreticilik kursu açılır. 20 kişi bir sınıf açılması için yeterlidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu