Yatay Geçiş Nedir Nasıl Yapılır 2023
Yatay geçiş üniversite öğrencilerinin en çok sorduğu sorular arasında yer almaktadır. Yatay geçiş için aranmış olan ilk şartlardan biri yüksek not ortalamaya sahip olmaktır. İstenilen en düşük not ortalamasını üniversiteler kendilerine göre belirmektedir. Ama genel olarak en düşük ortalama dört üzerinden üç ya da üç buçuk civarındadır. Öğrenciler en erken birinci öğretim yılını tamamlamak şartı ile yatay geçiş yapmaktadırlar. Ama hazırlık aşaması ilk yıl olarak sayılmamaktadır.
Yatay Geçiş Nedir?
Üniversiteye yeni gelmiş olan öğrenciler kazanmış oldukları üniversitelere kayıt işlemlerini yaptırarak o okula giriş yapıyorlar. Üniversite 2. sınıfa geçmiş olan öğrenciler ise yatay geçişler ile başka bir üniversiteye ya da kayıtlı olmuş olduğu üniversitede başka bir bölüme geçiş imkanı yakalayabiliyor. Yatay geçiş üniversitelerdeki eş değer bölümler arasında ya da bir üniversite içerisinden diğer üniversiteye geçmesi durumudur. Yatay geçiş programları kurum içi olarak ya da kurumlar arası olarak iki türlü şekilde gerçekleşebilir.
Yatay Geçiş İçin Gerekli Olan Şartlar Nelerdir?
Yatay geçiş öğrencilerin istediği zaman ve istediği şekilde gerçekleşmemektedir. Bu geçiş programının uygulanması içi birtakım şartlardan bahsetmek mümkündür. Bunları sıralayacak olursak;
- Puan türü
- Not ortalaması
- Geçiş zamanı
- Başvuru zamanı
- Öğrenci sayısı
- Özel durumlar
Bu koşullar istenildiği gibi sağlandığı zaman yatay geçiş imkanı söz konusu olabiliyor.
İlgili: Çift Anadal ve yandal nedir
Puan Türü
Öğrencinin okumuş olduğu program ile geçmek istediği programın puan türleri birbirinden farklı olduğu zaman sınava girmiş olduğu sene geçiş yağacağı bölümün puan türü hesaplanmış olmalıdır.
Not Ortalaması
Yatay geçişler için aranan en önemli şart not ortalamasıdır. İstenilen not ortalamaları üniversitelere göre değişmektedir. Ama genel olarak dört üzerinden üç ya da üç buçuk gibi bir not ortalaması istenilmektedir.
Geçiş Zamanı
Geçiş yapmak isteyen öğrenciler en erken olarak birinci öğretim yılını tamamlamaları üzerine başvuru yapabilmektedirler. Buna hazırlık dahil edilmez. Genel olarak öğrencilerin not ortalamalarının belirlenebilmesi için bölümlerinin il yılını tamamlamaları gerekmektedir. Ön lisans öğrencileri ilk yarıyıl ya da son yarıyıl içerisinde, lisans öğrencileri ise ilk yıl ya da son yıl için herhangi bir yatay geçiş programı başvurusunda bulunamaz.
Başvuru Zamanı
Yatay geçişler genel olarak yaz aylarında gerçekleşmektedir. Bu durumda üniversiteler kendi başvuru tarihlerini kendileri belirliyor. Aynı zamanda bir öğrenci en fazla olarak iki defa başvuruda bulunabiliyor. Bu başvuru zamanlarını öğrenmek için üniversitelerin kendi web sitelerine bakmak yararlı olacaktır.
Öğrenci Sayısı
Bir bölüm için olan yatay geçişle gelen öğrenci sayısı genel olarak o bölümün öğrenci kontenjanına göre ayarlanmaktadır. Bu durum genellikle yüzde beş ya da on arasındadır. Yani baktığımızda 100 kişi bir kontenjana sahip olan bir bölüm genel olarak beş öğrenci almaktadır.
Yatay geçiş kontenjan listesi için tıklayınız.