Yeni Doğan Bebeğe Kimlik Çıkartma İşlemleri

yeni doğan kimlik

Yeni doğan bebek kimlik çıkarma işlemleriyle alakalı tüm gerekli bilgiler bu yazımızda yer alıyor. İnsanların resmi yükümlülüklere uygun hale gelmesi için yaşamda birtakım resmi prosedürlere uyması zorunlu bir durumdur. Bu kapsamda insanları ilgilendiren birçok farklı işlem vardır. Bunlar arasında uygun ve yasal bir kimliğe sahip olma işlemi, mutlaka her insanın yapması gerekenlerden biridir.

Yeni doğan bir bebeğe kimlik çıkartma işlemleri de, bu hususta önem arz etmektedir. Bebek dünyaya gelir gelmez gerekli kişisel kayıtlarının, uygun şekilde mutlaka geciktirilmeden yapılması gerekir. Bunun gerçekleşmesi için izlenecek belli başlı birtakım prosedürler vardır. Bunlar doğru bir şekilde uygulandığında, işlemler de güvenli bir şekilde tamamlanmış olur.

e-Tescil(Doğum) İle Yeni Doğan Kimlik İşlemleri

Devletimizin yaptığı yeni düzenlemelere göre artık yeni doğan bebeklerin sağlık kuruluşlarında kimlik çıkarma işlemleri tamamlanıyor. Buna göre bebeklerin anne baba tarafından isimlerinin belirlenmesinden sonra doğum bildirimleri hastaneden yapılabiliyor. Hemen ardından bebeğin kimlik kartı ailenin adresine gönderiliyor. Bu uygulama yeni olduğu için bebeğin dünyaya geldiği hastanede bu uygulamanın olup olmadığını mutlaka sorun, çünkü nüfus müdürlüğüne gitmenize gerek kalmayacaktır. Peki bu işlem için gerekli olanlar ne;

  • Bebeğin adının belirlenmiş olması,
  • Anne babanın Türk vatandaşı olması,
  • Sağlık kuruluşundan henüz taburcu olunmamış olması,
  • Bu hizmetin sağlık kuruluşundan talep edilmesi

gerekmektedir. Tüm bu şartlara uyuyorsanız ve sağlık kuruluşunun da bu hizmeti veriyorsa yeni doğan kimlik işlemleri hemen e-tescil sayesinden halloluyor. Ardından bebeğin yeni kimliği adrese gönderiliyor.

Yeni Doğan Bebeklere Kimlik Nasıl Çıkartılır?

Dünyaya henüz yeni gelmiş bir bebeğe gerekli kimlik çıkartma işlemi için, herhangi bir nüfus müdürlüğüne gitmek yeterli olacaktır. Hangi nüfus müdürlüğüne gidileceği konusunda bir esneklik söz konusudur. Bu duruma, bebeğin ebeveynleri uygun bir karar verebilirler. Kayıt için yine anne ya da babanın olması zorunludur. Fakat aksi bir durumda vekalet verilecek dayı ya da halası olan kişilerde işlem yapabilirler. Nüfus müdürlüğü konusundaki seçim, istenirse bebeğin doğduğu yerde istenirse de ikameti olunan yer kapsamında yapılabilir.

Fakat burada ayırıcı olan unsurlardan biri, bebeğin yurt dışında dünyaya gelmesidir. Burada yapılacak işlem ise, konsolosluğa başvuru yapılmasıyla gerçekleşir. Tüm kimlik işlemlerinin yapılabilmesi için bir randevu alınmasına ihtiyaç olmaktadır. Ancak bu işlemi de yapmak kolaydır. Çünkü online hizmetlerle uygun zamana yönelik bir randevu almak mümkündür.

Yeni Doğan Kimliğiyle İlgili Bilinmesi Gerekenler

Kimlik çıkartma işlemleri kapsamında, nasıl hareket edileceği bilinirse, ilgili işlemleri doğru ve verimli bir şekilde yapmak da o kadar kolay bir hal alır. Yeni doğan bir bebeğe kimlik çıkartma konusunda bilinmesi gerekenler arasında;

  • Bebeğin gitmesine gerek olmaması,
  • Herhangi bir nüfus müdürlüğünden işlem yapılabiliyor olması,
  • Eğer doğum yurt dışında olduysa konsolosluklardan yardım alınması,
  • Yurt dışındaki doğumlarda nüfusta o ülkenin adı ve yerinin yazılması,
  • Çocuk doğduktan sonra yurt içinde 30, yurt dışında ise 60 gün içerisinde başvurunun yapılması gibi bilgiler yer almaktadır.

Bu konuların, her çocuk sahibi olacak bireyler tarafından bilinmesi önemlidir. Çünkü bu önemli hususlar bilinirse, işlemlerde aksi herhangi bir sorunla karşılaşılmamış olur.

Bebek Kimlik İşlemlerinin Süresi

Elbette ki yenidoğan bebek kimlik işlemleri, belirli ölçüde bir zaman alacaktır. Bunun için bu zamanın geçmesi ve işlemlerin tamamlanması zorunludur. Kimlik çıkartma işlemleri sürerken burada yapılması gereken şey ise, bebek için mutlaka geçici bir kimlik belgesi çıkarılması zorunluluğudur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu