Yerleştirme Esas Puanı (YEP) Nedir, Nasıl Öğrenilir?
İçindekiler
YEP puanın tam adı yerleştirme esas puanı‘dır. Özellikle TEOG sınav sistemi zamanında çıkmış olan yerleştirme esas puanı sistemi sayesinde öğrencilerin liselere girişleri kolaylaştırılması amaçlanmıştır.
TEOG sistemi içerisinde yer alan öğrencilerin almış oldukları puan türlerine yerleştirme esas puanı yani YEP denilmektedir. TEOG sistemi içerisinde yer alan yerleştirme esas puanı öğrencilerin okullara girmesini kolaylaştırmak amacı ile kurulmuştur.
Merkezi sınavdan alınmış olan puan ile birlikte okulun not ortalamasının birleştirilmesi sonucunda ortaya bir puan çıkmaktadır. Bu puanı ikiye bölmeniz haline yerleştirme esas puanınızı hesaplamış olursunuz. Elde etmiş olduğunuz bu puan yardımı ile liselere giriş işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Milli eğitim bakanlığınca hazırlanmış olan yerleştirme ve tercih süreci şu şekilde 3 aşamadan oluşur:
- Özel okullar için ön kayıt yapma dönemi
- Devlet okulları kayıt dönemi
- Son olarak nakil dönemi
Olarak 3 aşamadan oluşan bir süreç öğrencileri beklemektedir. Bu dönemler genel itibari ile belirli aralıklarda olup, aynı zamanda da yerleştirme esas puan türüne göre kayıt işlemi yapılmaktadır.
YEP Nasıl Öğrenilir?
Yerleştirme esas puanını öğrenebilmek için yapmanız gereken şey; okul not ortalaması ve merkezi sınavda almış olduğunuz puanı birleştirmeniz gerekir. Ortaya çıkan bu puanı ikiye bölerek yerleştirme esas puanı olan YEP öğrenebilirsiniz. Bunun için öncelikle; 6,7 ve 8. sınıfta almış olduğunuz başarı puanlarını toplamanız gerekir.
Daha sonra ise merkezi sınavda almış olduğunuz sınav sonucu toplayarak ikiye bölmeniz haline yerleştirme esas puanını öğrenmiş olursunuz. Bu puanı öğrenebilmek için 6,7 ve 8. sınıf başarı puanlarını bilmiyor iseniz internet üzerinden okul kayıt sistemine girerek buradan başarı puanlarınızı öğrenebilirsiniz. Bu işlemin yanı sıra yerleştirme esas puanını okulunuza bağlı olan öğrenci işleri bölümünü arayarak da kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz.
YEP Puanı Nasıl Hesaplanmaktadır?
Yukarıda da belirmiş olduğumuz gibi yerleştirme esas puanı, almış olduğunuz merkezi sınav puanınız ve başarı puanlarınız toplanarak ikiye bölünmesi ile bulunmaktadır. Merkezi puan sistemde 700’lük şeklinde dönüştürülmektedir. Ortaokulda almış olduğunuz tüm başarı puanların toplanması ve ikiye bölünmesi sonucunda bulunur.
Burada asıl anlatılmak istenen şey şudur; örneğin, sınavların hepsinden 100 almış bir öğrencinin alacağı toplam başarı puanı 300 olmaktadır. Alınan bu puan merkezi sınav puanına eklenmektedir. Merkezi sınavdan alınan puan da 700 olmuş olsun. Bu iki puan türü birbirleri ile toplanır ve 1000 puan eder. Bu puan da ikiye bölünür. Puanın ikiye bölünmesi sonucu yeni elde edilmiş olan puan 500 olacaktır. İşte bulunan bu puan sizin yerleştirme esas puanınız olarak belirlenecektir. Almış olduğunuz bu puan yardımı ile lise okullarından herhangi birini tercih etme fırsatı yakalarsınız. Tercihiniz sonucunda, puanınıza en uygun olan liseye gitmeye hak kazanırsınız.