Yumurta Üretimi Nasıl Yapılır? Maliyeti ve Kazancı

yumurta üretimi yapmak

Yumurta üretimi nasıl yapılır, yumurta üretmek isteyen girişimci nasıl bir yol izlemelidir, bu konunda detaylı bir şekilde bilgi aktaracağız. Girişimci öncelikle yumurta üretmek için bir tavuk çiftliği kurmalıdır. Bu meşakkatli ve sabır gerektiren işi yapabilmek için tüm ihtiyacınız olan tüm bilgiler sayfamızda.

İnsanımız artık doğal ürünlerle beslenmekten yana olduğu için her şeyin doğal olması önemli bir konu olmuştur. Bunu göz önünde bulundurup tükettiğimiz her besinin doğal olması daha sağlıklı ve kaliteli beslenmenin yollarını açmıştır. Yumurta en önemli besin kaynağımız ve sağlık açısından önemli bir yere sahiptir. Hemen her zaman elimizin altında bulunması gereken yumurta çeşitli evrelerden geçtikten sonra evimize kadar ulaşıyor.

Günümüzde yediğimiz birçok besinde hatta sebze ve meyvede dahi katkı maddesi bulunuyor ve bu katkı maddesi sağlığımızı olumsuz yönde etkiliyor. Bundan habersiz olan vatandaş hem sağlığından hem de parasından oluyor diyebiliriz. Vücudumuza gerekli proteini sağlayan yumurta doğal olmayınca yararlı diyemeyiz. Bu durumu fırsata dönüştürmek isteyen girişimciler yumurta üreticiliğinde köy yumurtası yetiştiriciliğine başvuruyor.

Yumurta Üretimi Yapmak İçin İlk Adımlar Nelerdir?

Tavuk çiftliği kurmak bir girişimci olarak kar sağlayan bir iş yöntemidir. Çiftlik kurmak hem karlı, hem de uzun zaman diliminde getirisi fazla olan bir iştir. Yumurta üretimi yapmak isteyen girişimci öncelikle başlatacağı tavuk çiftliği projesinde izleyeceği yolları, gelişecek olan sonuçları proje kararı altında sayfa oluşturmalıdır. Çiftlik açık alanda mı yoksa merada mı kurulacağı tespit edip sermayeyi belirlemiş olur. Mera yetiştiriciliğiyle ile başlamak daha az bir sermaye gerektirir. Fakat tavuk çiftliğinde ise daha fazla maliyet lazımdır.

Yumurta Üretmek İçin Gerekli Belgeler

Yumurta üretimi yapabilmek için açacağınız tavuk çiftliğinin bazı gerekli belgelere ihtiyacı vardır. Bunlar;

  • Girişimcinin kimliği
  • Çiftliğin kurulacağı yerin tapu senedi veya kira sözleşmesi
  • Olası bir yangında gerekli önlemin olduğunu gösteren belge
  • Tarım ve orman bakanlığından onay belgesi
  • Çevre ve şehircilik il müdürlüğünden onay belgesi

Yumurta Üreticiliğine Başlarken Belirlenmesi Gerekenler

Girişimci yumurta üreticiliğine başlayacağında bazı gerekli hususları göz önünde bulundurarak bu işe başlamalıdır. Bu hususlar şöyledir;

  • Girişimci karar sürecini belirlemeli
  • Tavuk çiftliği için büyükçe bir alan sağlanmalı
  • Çiftlikte çalışacak deneyimli çalışan olması
  • Tavukların gerekli besin ihtiyaçlarının karşılanması
  • Tavukların ne şekilde satışa sunulacağı
  • Hayvanların hastalanması sonucunda önlem amaçlı veterinerin bulunması

Her tüketici alacağı ürünün doğal ve sağlıklı olmasını ister hele ki bu her gün tükettiğimiz yumurtaysa. Elbette doğal ürünler her daim rağbet görür bu apaçık ortada. Doğal olan ürün girişimciye kar olarak geri dönecektir.

En Çok Yumurta Üretimi Yapan Tavuklar

Tavuk çiftliği projesine başlamak hayli zor bir süreç ve emek gerektiriyor. Girişimci bu hayli zor ve emek isteyen işten çok daha fazla kar elde etmek isteyebilir. Bunun içinde en fazla üretim sağlayan tavuk cinsini tercih etmelidir. Bu önemli ve gerekli noktayı bilmek girişimciye emeğinin karşılığını verecektir diyebiliriz.

Bunların başında Lohman Brown türdeki tavuklardır. Dünya çapında düşünecek olursak en fazla yumurta yumurtlayan tavuktur. Bu tavuk türü hem girişimciye yumurta kazancı sağlar hem de daha az yem tüketme potansiyeline sahiptir. Bu tavuk türünün verimli olabilmesi için 18 ve 19 haftalardaki zamanda gözetim altında tutulup eksiksiz gereksinimleri sağlanmalıdır.

Bu ilerleyen süreçte tavuk verimini girişimciye veriyor ve buda yıl olarak 280 yumurtaya denk geliyor. Lohman Brown türündeki tavuk kahverengi tüylere sahiptir. Bu cinsteki tavuğun verim konusunda etkin olması için ısı ve ışık ve benzeri ihtiyaçlarının karşılanması gerekir. Bu tavuk türü hem yumurta verimi için hem de beslenmek için tavuk eti olarak yenilmektedir.

İlgili: Bıldırcın yetiştiriciliği nasıl yapılır

Ataks Tavuk Türünün Özellikleri

En çok yumurta veren bir diğer tavuk türü de Atakslardır. Bu tür tavuklar da yumurta üretiminde ülke olarak Türkiye’nin onayını almıştır ve bu tescillenmiştir. Lohman Brown tavuk türüne göre daha çok yem harcarlar. Öyle ki Atakslar gerçekleşen iklim değişikliklerine daha uygun yapıdadırlar. Pleymut, Nick Brown ismindeki tavuk türleri de en çok yumurtlayan tavuk cinsleri arasındadır. Leghorn tavuk cinsi dünyada en fazla yumurtlama yapsalar da yumurta rengi beyaz olduğu için doğal yumurta beyaz değildir düşüncesine tabi tutulmuştur.

Tavuk Yemi Seçimi Nasıl Olur

Tavuklarda besleme konusunda kazançlı ve doğal bir yol izlemek için verilen yemlere çok dikkat edilmelidir. Her şeyin doğalı olduğu gibi katkı maddeli olanı da mevcuttur ve bu sağlıksız yol yemlerde de bulunuyor. Yemlerin doğal olması yada katkı maddesi içermesi tavuğun yumurta rengini de belirler.

Doğal yem yiyen tavuğun yumurtasının sarısı daha açıktır fakat katkı madde içeren yemle beslenen tavuğun yumurtasının sarısı daha çok turuncu rengine benzer. Böylelikle yumurta doğal mı değil mi anlamış oluruz. Girişimci daha kaliteli ve sağlıklı yumurtalar elde etmek istiyorsa tercihini doğal yemden yapmalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu