Yurtdışı Alışveriş Limiti 2023 Gümrük Vergileri

yurtdışı alışveriş limiti

Her gün binlerce kişinin daha kaliteli ve daha fazla çeşide sahip ürün imkanı sunan ve fiyatlarının ülkemize göre uygunluğu sebebi ile tercih ettiği yurtdışından alışveriş yapmak, son yıllarda oldukça fazla tercih edilmesi nedeni ile devlet tarafından birçok yasaklama ve vergi konuldu.

Neden Yurtdışından Alışveriş Yapılır?

Yurtdışı alışverişi, her yıl milyonlarca insanın tercih ettiği ve oldukça avantajlı bir alışveriş türüdür. Ülkemizde talep edilen ürün bulunmuyorken aynı ürünün internet üzerinde yurtdışı sitelerinde satılıyor olması, ülkemizde pahalı olan bir ürünün yurtdışı alışverişlerinde oldukça ucuza gelmesi veya yurtdışı sitelerinin sunduğu fazla çeşit imkanı nedeni ile birçok alıcı bu alışveriş yöntemini tercih ediyor.

Kargo aracılığı ile ihracat yapan ülkeden ülkemize kadar getirilen ürünler, PTT aracılığı ile kişinin adresine kadar getirilebiliyor. Bu sayede hem avantajlı hem de istediği ürüne ulaşan kişiler, uygun fiyatlı bir şekilde talep edilen ürünün keyfini çıkartabiliyor. 2019 rakamlarına göre ülkemizde 1.3 milyon kişinin tercih ettiği yurtdışı alışverişine her yıl yapılan düzenlemeler ile yeni yasaklar getiriliyor.

Yurtdışından Alışveriş Yapmak Yasal mı?

Yurtdışından alışveriş yapmanın giderek yaygınlaşması nedeni ile birçok kişinin aklına takılan sorulardan olan “Yurtdışından alışveriş yapmak yasal mı?” sorusunun, birçok cevabı buluyor. 2020 yılı itibari ile ülkemizden yapılan ve başka ihracat yapan ülkeden ürün talep ederek ve ücretini ödeyerek yapılan alışverişte herhangi bir yasak olmamasına karşın, yasaklı veya belirlenen sınırların üstünde yapılan alışverişlerde yasak uygulaması gelebiliyor.

Türkiye Cumhuriyeti Maliye ve Hazine Bakanlığı tarafından yasaklanmış ürünleri tercih etmeyerek ve bir sene içerisinde toplam 27 dolar ve altında alışveriş yaparak, gönül rahatlığı ile istediğiniz ürünleri talep edebilirsiniz. Yasaklı ürün siparişleri gümrüğe takılacağından ve 27 dolar üstü alışverişleriniz ekstra gümrük ücretlendirmesine sunulacağından, bu tür işlemleri yapmamanızı tavsiye ederiz.

Yurtdışı Alışverişinde Limit Var mı?

Türkiye Cumhuriyeti Maliye ve Hazine Bakanlığı, yurtdışından alışveriş yapılmasını vergi düşüklüğü sebebi ile uygun bulmamaktadır. Bu nedenle her yıl daha da aşağılara çekilen sayılar ile vatandaşların yurtdışı alışverişini yapmaması veya azaltılması sağlanıyor. Bu sebeple son olarak 2019 yılında düşürülen yurtdışı alışveriş maddi limiti, 2014 yılında 75 dolarken; günümüzde 27 dolara kadar indirilmiştir.

Her kişiye bir sene içerisinde 27 dolara kadar ürün alma imkanı verilirken; bu kişinin 27 dolar ücreti geçmesi durumunda gümrük ekstra bir ücret talep etmektedir. Kimi zaman %30 orana kadar çıkan bu ekstra gümrük ücretlerinin kesin bir genelgesi bulunmaması nedeni ile kişiler sipariş verirken çekinerek veriyor ya da siparişi gerçekleştirmiyor.

Yurtdışı Alışverişlerine Neden Maddi Limit Konuluyor?

Türkiye Cumhuriyeti Maliye ve Hazine Bakanlığı tarafından son 5 yıldır üst üste maddi limitin daraltılması sonucu şikayetlerde bulunan birçok alışveriş yapan kullanıcı, yurtdışı alışverişlerine uygulanan maddi daralma limitinin nedenini sorguluyor. Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre maddi limit kısıtlamasının en büyük nedeni, ithalatı azaltmak ve yerli üretime önem vermek oldu.

Yurtdışı alışverişlerine maddi limit kısıtlaması getirerek bu sayede kişilerin yurtdışından alışveriş miktar ve boyutlarını azaltmak, bu sayede yabancı üreticiden alınan ithalat seviyesini aşağılara çekmek ve bu sayede talep edilen ürünün vergi verilerek yerli üreticiden alınmasını sağlamak hedefleniyor. Her yıl binlerce kişinin farkında olmadan aştığı ve gümrük tarafından vergilendirildiği yurtdışı alışverişlerindeki limitlere, önümüzdeki sene bir daralma daha bekleniyor.

Yurtdışı Alışverişinde Yasak Olan Ürünler

Yurtdışı alışverişinde devlet tarafından kuralları konan ve ülkemize sokulması yasak olan birçok ürün bulunmaktadır. Bu yasaklı maddeler birçok kişinin alışveriş yapmasını engellerken, ulusal sebepler dolayısı ile ülkelere giriş yapamayan ürünlerde bulunmaktadır.

2020 itibari ile ülkemize girişi ve alışverişi yasak olan ürünler şunlardır;

  • Kozmetik ürünleri veya parfüm çeşitleri
  • Spor sağlığı için kullanılan protein veya mineraller
  • Hat takılmasına imkan veren cep telefonu, tablet veya bilgisayar
  • Uyuşturucu etkisi olan zararlı maddeler
  • Evcil veya ehli canlı hayvanlar
  • Kumar oynamayı sağlayacak herhangi kumar makinesi
  • Patlayıcı özelliği olan pil gibi maddeler
  • Toprak, tohum veya gübresel ürünler
  • Elektronik sigara
  • Petrol
  • İslami kitaplar (Kuran-ı Kerim, Hadis-i Şerif)
  • Başka bir ülkeye ait para
  • Antika özelliği bulunan eski materyaller

Bu ürünlerin, 2020 itibari ile yurtdışından alışveriş yapılarak ülkemize sokulması yasak hale gelmiştir. Birçok ürün, uçak yolculu ile ülkemize girebilir ve illegal sayılmazken; kargo işlemleri ile yurtdışı alışveriş sitelerinden yapılan bu ürünlerin siparişi, kabul olunamayacağı için gümrükte takılmaktadır.

Yurtdışından Yasaklı Ürün Getirirsek Ne Olur?

Birçok kişinin sahip olmak veya alışverişini gerçekleştirmek istediği ancak Türkiye Cumhuriyeti tarafından yasaklanması nedeni ile imkan verilmeyen kişiler, yurtdışından yasaklı ürünler arasında bulunan materyalleri sipariş vermeyi düşünüyor. Bu tür işlemlerde, yasaklı ürünün kişiye ulaşabilmesi için büyük bir şans gerekebiliyor.

Ülkemize giren her kargo, gümrük tarafından kontrol edilerek ve onayı verilerek ülkemize girebilmektedir. Bu nedenle yasaklı olan ürünleri kontrol sırasında fark eden gümrük çalışanları, ürünün ülkeye girişi için reddine karar vererek geldiği ülkeye tekrar gönderilmesini sağlıyor. Her yıl yüz binlerce yasaklı kargonun gümrüğe takıldığı ve kişiye ulaşmadan getirilen ülkeye geri gönderildiği bilinen bilgiler arasında.

Bu tür durumlarda kişinin ödediği ücret, alışveriş yaptığı firmaya göre değişiklik gösterirken; gümrüğe takılan ürünlerde geri ödeme yapmayan birçok firma mevcut olarak biliniyor. Yasaklı ürünlerin birçok sektörü kaplaması ve alışveriş yapan kişiler tarafından bu yasaklı ürünlerin bilinmemesi nedeni ile çok fazla yasaklı ürün siparişinde bulunulduğunu söyleyen Gümrük Kapısı, yurtdışı alışverişleri gerçekleştiren kişiler için yasaklı ürünlerin bulunduğu bir genelgeyi resmi sitesi üzerinden yayınladı.

Yurtdışı Alışverişlerinde Maddi Limit Aşım Vergisi

Birçok yurtdışı alışverişinde bulunan kişinin her yıl farkında olarak veya olmayarak 27 dolar ve üstünde miktarlarda alışveriş yapması sonucu gümrük kapısı tarafından ekstra vergi ücretlendirmesi ile cezalandırılıyor. Ticari alışveriş kimliği bulunmayan kişiler için Maliye ve Hazine Bakanlığı tarafından belirlenen bu miktar, ülkemiz vatandaşlarını kapsarken; birçok kullanıcı bu miktarın alışveriş yapmak için oldukça yetersiz olması nedeni ile şikayetlerde bulundu.

27 doların üzerinde alışveriş yapan kişiler için ekstra bir vergilendirme yapılacağı açıklanırken; vergi oranları ve miktarının açıklanmaması nedeni ile her alışveriş yapan kişiye farklı bir ücretlendirme kesiliyor. Gümrük tarafından kararı verilen bu ücretlendirmeler genellikle ürünün boyutuna veya türüne göre karar verilebiliyor.

Yurtdışı Alışverişlerinde Limit Aşımını Nereye Ödeyebiliriz?

Yurtdışı alışverişi yapan kişiler için belirlenmiş 27 dolarlık maddi limit aşımı durumunda, ekstra bir vergilendirme yapılacağını bakanlık tarafından öğrenmiştik. Bu kişiler için uygulanan ekstra vergilendirme ücreti, ürün ücretinin üzerine eklenerek veya gümrük tarafından teslim edilme sırasında tahsis edilecek. PTT kargo ile çalışan yabancı siparişler, PTT şubelerinde teslim alınan kargolarda şubeye, kapıda teslim alınan kargo çeşitlerinde ise PTT çalışanına ödenerek vergilendirme ödemesi tamamlanabiliyor.

Vergi ödemesini yapmadan ürünü teslim alamayan kişiler, dilerlerse kredi kartı veya havale/EFT gibi ekstra ödeme yöntemleri ile de ürün ellerine ulaşmadan internet üzerinden ödemeyi gerçekleştirebiliyor. Her yıl binlerce kişinin tercih ettiği yurtdışı alışverişlerinde vergi ödemeleri bu şekilde tamamlanıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu